Drukuj na ok. 18 ciastek Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej) ¾ szklanki płatków owsianych (80g) 1 duża szklanka mąki orkiszowej (150g) typu 700 * 120g zimnego masła 1 łyżka drobnego cukru 1 zimne jajko szczypta soli ok. 600g fig (część można zastąpić śliwkami) opcjonalnie 1 łyżka miodu Przygotowanie Przygotować nadzienie: figi umyć, odkroić stwardniałe łodygi, pokroić i gotować na średnim ogniu, aż zgęstnieją (na koniec można zwiększyć ogień). Ale w końcu udało się je zrobić, a przepis Doroty był na tyle świetny, że już za bardzo nie kombinowałam z własnym (zawierał dokładnie te składniki, które chciałam wykorzystać: mąkę orkiszową i płatki owsiane) i tylko trochę zmodyfikowałam proporcje i proces. Zatem jeśli spodobały Ci się te ciasteczka, zapraszam do kuchni, bo choć trochę czasu trzeba na nie poświęcić, to warto, bo: patrz nadzienie ???? przejdź prosto do przepisu Nadzienie zrobiłam ze świeżych fig, w przeciwieństwie do oryginału i większości w internecie, które wykorzystują figi suszone. Dzisiejsza ciastka z figami też chwilę czekały na swoją kolej, bo pierwsze poważne próby ich robienia pojawiły się przy okazji przekąsek dla dzieci, kiedy to na liście znalazła się wersja cookingforemily.pl. Jeśli macie figi, ale nie chce wam się robić ciastek, polecam szybkie grzaneczki z ricottą i pieczonymi figami lub tartę do góry nogami. tatin z figami i pistacjami / grzanki z pieczoną figą Poza tym znajdziecie tam mnóstwo wspaniałych przepisów, nie tylko dla dzieciaków, ale dla całej rodziny! 5.0 from 1 reviews ciastka z figami (z mąki orkiszowej z płatkami owsianymi, prawie bez cukru) Gdy już zgęstnieje, trzeba dokładnie schłodzić, bo inaczej rozpuści się ciasto: za pierwszym razem, trochę zabrakło mi cierpliwości, ale całość przed pokrojeniem wsadziłam do lodówki i było ok. Figi można nałożyć przy pomocy łyżki. Robi się dość długo, bo trzeba czekać, aż masa zgęstnieje i delikatnie się skarmelizuje, ale nie trzeba ciągle mieszać, więc spokojnie można ją zrobić przy okazji. Pokroić cienkim i ostrym nożem na 5cm kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 20-25 minut w 180C, aż będą zarumienione. Uwagi * jeśli macie mąkę razową, można wymieszać na pół z pszenna białą 3.5.3228 Można dodać trochę wanilii, skórki z pomarańczy czy cytryny, soku z pomarańczy. Jeśli chcecie zrobić nadzienie z suszonych fig zapraszam do Doroty z cookingforemily.pl. Czasem wynika to z braku składnika, czasem proces wydaje mi się zbyt skomplikowany, a czasem po prostu ciągle zapominam. Ciast: płatki owsiane zmielić na mąkę, wymieszać z mąką, solą, cukrem.