Ciasto serowo-kokosowe z jeżynami składniki na spód: - 250 g zmielonego twarogu - 2 jajka - 100 g wiórek kokosowych - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100 g mąki owsianej - 2 łyżki ksylitolu - szczypta soli - esencja waniliowa składniki na masę: - 400 ml mleczka kokosowego - tylko gęsta część - 2 jajka - 4 łyżki ksylitolu - 10 łyżek wiórek kokosowych - 300 g jeżyn wykonanie: Tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Jednak nadmiar owoców, których już nie jesteśmy w stanie zjeść ot tak, sprawia, że zaczynam kombinować na różne sposoby. Następnie za pomocą miksera ubijamy jajka z ksylitolem i dodajmy wiórki kokosowe oraz gęsta część mleczka kokosowego. Wszystkie składniki na spód ciasta należy ze sobą połączyć i wymieszać, a następnie przełożyć do foremki. Osoby nietolerujące laktozy czy kazeiny niestety muszą obejść się smakiem, gdyż w przepisie pojawia się twaróg. Ciasto przyjemne w smaku, a najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej. Mrożonki na zimę porobione tak więc czas na coś słodkiego. Spora dawka kokosa to ukłon w stronę mojej córki, która zamówiła ciasto mocno kokosowe.