Sałatka z Ciecierzycą, Marchewką i Ogórkiem

Joanna
Sałatki
28.08.2017 6:01
Sałatka z Ciecierzycą, Marchewką i Ogórkiem

Kolorowa, sałatka z pikantną ciecierzycą w roli głównej – jest małokaloryczna, prosta i zdrowa !!! Ciecierzyca: Według Nutrition Database 100 gram gotowanej ciecierzycy to 7.6 gram błonnika – czyli 27 % dziennego zapotrzebowania na to substancję. Można się pokusić , także o to aby podpieczone ziarenka ciecierzycy dodawać do zup i tym samym zamienić powszechnie używany groszek ptysiowy na cieciorkę – wtedy i tak zdrowa zupa będzie jeszcze zdrowsza. To jednak nie wszystko – w tych malutkich ziarenkach znajdziemy spore ilości potasu, a także i selen. Błonnik nie tylko ułatwia trawienie, czy zapobiega zaparciom, ale okazuje się być pomocny w utrzymaniu odpowiedniej wagi. Ciecierzycę spożywamy pod różną postacią, popularnie w pastach typu hummus, kotletach lub w sałatkach. Pierwiastki potasu usuwają nadmiar soli z organizmu i tym samym regulują ciśnienie we krwi. Marchewka Ogórek Papryczki shishito ( lekko słodkie a zarazem lekko pikantne zielone papryczki) Rzodkiewka Awokado Ciecierzyca Pieprz cayenne Selen jest minerałem antyoksydacyjnym który neutralizuje wolne rodniki i ochronia komórek przed uszkodzeniem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://harmoniacialaiumyslu.wordpress.com/2017/09/28/salatka-z-ciecierzyca-marchewka-i-ogorkiem/