RISOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM

KAROLINA
Obiad
27.08.2017 23:37
RISOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM

Jest pysznie! PRZEPIS NA RISOTTO SKŁADNIKI NA RISOTTO: - 2 torbeczki ryżu jaśminowego Risana - 2 ząbki czosnku - 1/3 szalotki - 2 łyżki masła - 4 łyżki oliwy z oliwek - sól (około 1/2 łyżeczki) - pieprz biały - 150 ml mleka - 100 ml śmietanki kremówki - woda - parmezan starty na tarce ( 3 łyżki) +otarta skórka z cytryny PONADTO: - główka młodego kalafiora - 4 - 6 łyżek oliwy z oliwek - 1 łyżeczka czarnuszki - 1 łyżeczka białego sezamu - sól W pierwszej kolejności zajmujemy się kalafiorem, myjemy pod bieżącą wodą, i dzielimy na bardzo małe różdżki. Risotto mieszamy co chwilę, po 2 minutach dodaj 200 ml wody, przykryj pokrywką i co 4-5 minut mieszaj łyżką, jak ryż wchłonie wodę dodaj kolejne 150 ml wody. Tutaj muszę napisać Wam uwagę, podczas warsztatów kulinarnych jadłam risotto przygotowane przez znanego szefa kuchni, który dość szybko ściąga go z ognia, wtedy kiedy ryż jest jeszcze lekko twardy, tzw. na ząb. Dodaj ryż, przesmażaj go przez 1-2 minuty, dodaj śmietankę, ciągle mieszaj, ponieważ śmietanka może Ci się przypalić, jeśli pozostawisz ją bez opieki ;-) Zawsze w maju gości u Nas risotto ze szparagami, jesienią z dynią, a latem z pieczonym kalafiorem. KREMOWE RISOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM! Pyszne kremowe risotto to niewątpliwie jedno z moich ulubionych dań. Układamy na nim kalafior, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy czarnuszką i sezamem, pieczemy na złoty kolor w piekarniku. Dla mnie niestety takie risotto nie jest do jedzenia, ryż jest twardy po prostu i przykleja się do zębów. Do ryżu dodajemy upieczony kalafior, posypujemy całość odrobiną startego na tarce parmezanu i otartą skórką z cytryny. Risotto ma tą swoja wielką zaletę, że możesz je zrobić z każdym ulubionym składnikiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smykwkuchni.blogspot.com/2017/08/kremowe-risotto-z-pieczonym-kalafiorem.html