O szpinaku słów kilka…. Szpinak ma niską wartość energetyczną, 100 gram śweiżego warzywa dostarcza około 23 kalorie – szpinak nas nie nasyci ale jego konsumpcja nie wpłynie również na wzrost wagi. Przepis na Pesto Szpinakowo-Szparagowe 3 pełne filiżanki szpinaku 1 średni pęczek zielonych szaragów 2-3 ząbki czosnku Około ¾ filiżanki (lub mniej) sera Parmesan ¼ filiżanka orzechów pekan Sok z ½ cytryny Oliwa z oliwek Zielone warzywa zawierają sporo folacyny, 100 gram szpinaku dostarcza około 49% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę; Folacyna odpowiada za poprawną produkcję krwi – zapobiega anemii megaloblastycznej, podtrzymuje materiał genetyczny, wpływa pozytywnie na układu nerwowy i mózg. Szpinak jedzony jest pod różną postacią – świeży albo i taki który poddany był obróbce termicznej; inkorporacja szpinaku nie musi być więc trudna, jeżeli weźmiemy pod uwagę fakt, iż szpinak doskonale komponuje się w sałatkach, tartach, pastach czy zupach…. Jednak większość z nas stroni od tego warzywa – a szkoda bo dobrze doprawiony i połączony w daniu szpinak może być smaczny – ale przede wszystkim jest on bogaty w wartości odżywcze. 100 gram szpinaku dostarcza 15% dziennego zapotrzebowania na ten minerał; taka sama wartość ziemniaka dostarcza około 12% tej substancji. Pulsujemy I dodajemy oliwę z oliwek po to aby uzyskać odpowiednią – nielejąca ani nie zbyt ścisłą konsystencje. - Do food procesora dodajemy szpinak, ugotowane szparagi, czosnek, orzechy, ser Parmesan, sok z cytryny, sól I pieprz.