zielonej soczewicy - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 ząbki czosnku - sól pieprz - 60 ml śmietanki 30% - bulion lub 2 kostki rosołowe - 1 duży liść laurowy - 2-3 ziela angielskie - olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Łopatkę kroimy na kawałki (jak na gulasz),podsmażamy na oleju aż się zrumieni,przekładamy do garnka i zalewamy ok 1,5 l bulionu.(dobrze jest wlać na patelnie po mięsie ok pół szklanki wody i doprowadzić do wrzenia,zamieszać i przelać również do garnka-w taki sposób zachowamy cały smak ze smażenia mięsa),dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki,liść laurowy i ziele angielskie -gotujemy ok 30 min. W tym czasie kroimy pieczarki w plasterki i również przesmażamy na patelni i dorzucamy do mięsa. Pyszna,aromatyczna i naprawdę sycąca zupa-wymyślona przeze mnie ostatnio okazała się rewelacyjna-polecam na obiad Składniki: - 600 g łopatki wieprzowej - 300 g pieczarek - pół małej dyni hokkaido( bo można ją jeść ze skórką,może być również inna ale wtedy trzeba będzie ją obrać) - 2 cebule - dwa duże pomidory malinowe lub puszka krojonych - 1 ostra papryczka(można pominąć jak wolicie łagodniejszą )