Pieczarki smażone

Jolanta
Przekąski
28.08.2017 6:20
Pieczarki smażone

Jak przygotować pieczarki smażone? Pieczarki czyścimy, płuczemy na durszlaku, osuszamy, gdy są duże obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Jeśli chcemy by smażone pieczarki miały jasny kolor to smażymy je na mocnym ogniu bez przykrycia, nie dopuszczamy do wydzielenia soku podczas smażenia, a doprawiamy pieczarki solą i pieprzem dopiero po usmażeniu! Jeśli pieczarki są małe to smażę je w całości, jeśli większe to kroję w ćwiartki lub w plastry. Przepis na pieczarki smażone, składniki: 500 g pieczarek 2 duże cebule ze szczypiorem 2 łyżki oleju rzepakowego natka pietruszki, koperek (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Pieczarki smażone to baza do kolejnych dań, wystarczy wlać śmietanę i mamy pyszne pieczarki w sosie, albo dodać bulion i mamy zupę pieczarkową. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę, gdy jest szklista i złocista dodajemy pieczarki i smażymy ciągle mieszając na dużym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli pieczarki są małe to ich nie obieramy i smażymy je w całości. Ja smażyłam je pod przykryciem aby puściły sok, gdy sok odparuje pieczarki smażone są już gotowe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/dania-z-grzybami/pieczarki-smazone/