Orzechowy Deser z Syropem Klonowym, Solą Morską i Gorzką Czekoladą

Joanna
Desery
14.06.2017 6:44
Orzechowy Deser z Syropem Klonowym, Solą Morską i Gorzką Czekoladą

- Siemię lniane i orzechy to dodatkowe zródło drogocennego błonnika; 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego dostarcza około 2 gramy błonnika czyli 6 % dziennego zapotrzebowania na tą substancję; poprzez spożycie 10 orzechów dostarczymy około 1 grama błonnika czyli około 3% dziennego zapotrzebowania na błonnik . Przepis na Orzechowy Deser: ½ filiżanki orzechów pekan ½ filiżanki orzechów włoskich ¼ filiżanki orzechów archaidowych ¼ filiżanki płatków z orzechów migdałowych 1 łyżka siemienia lnianego - Siemię lniane i orzechy włoskie zawierają kwas alfa-linolenowy (ALA), jest to związek organiczny należący do kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. ALA przekształcany jest w EPA i DHA , jednak ilość uzyskanego EPA i DHA jest bardzo nieduża. Po około 5 minutach wlewamy wywar do blachy z orzechami ( nie trzeba dodawać całego słodkiego wywaru jeżeli widzimy, że mamy go wystarczającą dużą dodając tylko część uzyskanego syropu. Posypujemy siemieniem lnianym i prażymy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez około 5-10 minut (lub też dłużej , orzechy powinny uzyskać lekko brązowy kolor). Słodki wywar: ½ filiżanki syropu klonowego ¼ filiżanki miodu ¼ łyżeczki soli morskiej + rozpuszczona czekolada + opcionalnie owoc typu gruszka Lignany to fitoestrogeny które potrafią regulować gospodarkę hormonalną poprzez hamowanie lub zwiększanie produkcje estrogenów; uznaje się więc, że lignany mogą zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowalności na hormonozależne nowotwory. Orzechy wraz z syropem pozostawiamy do wystygnięcie; Gdy blacha będzie wystarczająco zimna, wsadzamy ją do lodówki na około 30 minut.