Do przygotowania kruchego spodu będziecie potrzebować: 10 dag mąki ryżowej 1-2 żółtka 5 dag margaryny lub masła 6 dag cukru brązowego ok. 2 łyżeczki cukru waniliowego skórka z połowy cytryny 1 łyżeczka śmietany 18% papier do pieczenia Do przygotowania masy serowej będziecie potrzebować: 50 dag twarogu 3-krotnie zmielonego lub gotowego twarogu sernikowego (ja mielę zwykły twaróg w maszynce do mięsa) 6 dag skrobi ziemniaczanej ½ kostki margaryny 18 dag cukru brązowego 4 łyżeczki cukru waniliowego skórka z połowy cytryny sok z połowy cytryny 5 średnich/duży jajek lub 6 małych Oczywiście, do sernika można również dodać ulubione bakalie. 6. Po upływie 20 minut rozwałkowujemy ciasto na ok 0.5 cm grubości i przekładamy do przygotowanej formy – gdyby nie chciało się przełożyć w całości, można to zrobić w częściach i w formie połączyć je palcami, równomiernie rozprowadzając. Dzisiaj przepis na kolejne ciasto, za które nie jeden dałby się pokroić, czyli bezglutenowy sernik 😀 Do przygotowania tego przepisu i upieczenia sernika zainspirował mnie mój znajomy Bloger kulinarny, Karol, który prowadzi bloga Kosą po patelni (zaglądnijcie do niego, bo ma naprawdę świetne przepisy! :)). Mój przepis, może nie należy do gatunku tych prosty i szybkich, ale smak sernika wynagradza wszystko! 9. W międzyczasie, gdy ciasto będzie w lodówce i potem podczas podpiekania, zajmujemy się przygotowywaniem masy serowej na nasz bezglutenowy sernik. 17. Z białek ubijamy pianę (do 5 białek, które mamy z jajek użytych do masy serowej, można dodać 1 białko, które zostało z jajka użytego do kruchego ciasta na spód sernika). 19. Całość przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni bez termoobiegu, na drugi poziom od dołu, na 30 minut. 3. Zagniecione ciasto na bezglutenowy sernik wkładamy na ok. 20 minut do zamrażalnika lub do lodówki, by nieco stężało. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym żółtku, w niewielkich odstępach czasu (kolejne żółtka dodajemy w chwili, gdy widzimy, że poprzednie połączyły się z ucieraną wcześniej margaryną i cukrem). 😉 Bezglutenowy sernik piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm, a podane przeze mnie proporcje, to połowa oryginalnego przepisu, przeznaczonego na dużą formę (40 x 24 cm). 23. Jeśli piekliśmy go w tortownicy, zdejmujemy obręcz, delikatnie odklejamy papier od brzegów sernika i przykładając na wierz deskę lub duży talerz, przewracamy go wierzchem do góry. Gdy tak się stanie, dodajemy zmielony biały ser – po ok. pół łyżki, wciąż ucierając mikserem na najwyższych obrotach. Przepis na sernik na bezglutenowym spodzie – krok po kroku 22. Pozostawiamy nasz bezglutenowy sernik w piekarniku na ok 2,5 godziny do wystygnięcia. Składniki na kruche ciasto wysypujemy na blat lub stolnicę i siekamy nożem. 5. 10 minut przed upływem czasu schładzania ciasta, włączamy piekarnik ustawiony na 180 stopni bez termoobiegu. 2. Zagniatamy całość dłońmi, aż powstanie gładkie ciasto (gdyby konsystencja była zbyt rzadka, podsypujemy mąką ryżową aż do momentu, gdy ciasto przestanie lepić się do rąk). Gdy to zrobimy, przykrywamy talerzem i z powrotem przewracamy nasz bezglutenowy sernik tak, by znalazł się spodem do dołu. 8. Podpiekamy w piekarniku przez ok 15 -20 minut po czym wyjmujemy, by nieco przestygło.