Przyprawiamy solą i oliwą z oliwek - Zupa z Awokado 1 – 1 1/2 filiżanki wody lub bulionu 2 całe i 1/2 awokado Duży ząbek czosnku 1 mała cebula Sok z 1 lub 2 limonek Papryczka chilli ( dowolna japanelo lub czerwone chili ) – według uznania Świeża kolendra około 4 łodygi Awokado dzięki swojej teksturze nadaje się jako zamiennik masła lub majonezu – poza tą metodą spożywania, pokrojone awokado dodajemy do sałatek co ułatwi przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ( A, D,E, K ). Awokado zawiera błonnik który usprawnia trawienie, potas – który normalizuje ciśnienie tętnicze , antyoksydacyjne witaminy E, i C, jak również i witamin K – która odpowiedzialna jest za krzepliwość krwi. Awokado to bardzo kremowy i tłusty owoc , w 1/2 części awokado znajdziemy około 12 gram tłuszczów i dostarczymy 130 zdrowych kalorii. Sól Oliwa z Oliwek - Kroimy ogórek w talarki, cebulę na drobną kostkę i awokado według własnego upodobania. Sól - Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwi podsmażamy czosnek, papryczkę chilli i pokrojoną w kostkę cebulę. Ten zielony owoc jest zródłem karotenoidów – luteiny i zeksantyny – które wspierają i chronią nasze oczy. - Zblendowaną zupę przelewamy do garnka, solimy i lekko podgotowujemy ( zupy nie należy długo gotować, gdyż wysoka i długa obróbka termiczna może spowodować gorzki smak awokado). Tłuszcze znajdujące się w tym owoców są nienasycone, w dużej części jednonienasycone.