Przepis
Spód:
240 g ciasteczek oreo lub innych podobnych, np. neo
100 g wiórek kokosowych
60 g roztopionego masła
Ciasteczka rozetrzeć na pył przy pomocy blendera. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i roztopionym masłem. Spód formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć nań otrzymaną masę. Piec w 180°C przez 10 minut. Wyjąć i wystudzić.
Masa serowa:
900 g prawdziwego twarogu (tłustego lub półtłustego)
150-200 g cukru pudru
1 puszka mleka kokosowego (sama śmietanka zebrana z góry)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
Twaróg, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i śmietankę kokosową umieścić w misie miksera i miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie wbijać po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec przez około 90 minut, aż do suchego patyczka. Sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Wierzch:
200 g mascarpone
100 g białej czekolady
1 łyżka cukru pudru
płatki świeżego kokosa z około połówki orzecha
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, nieco przestudzić, a następnie powoli wlewać wmiksowując ją do serka mascarpone. Dodać cukru i wszystko razem wymieszać. Krem wyłożyć na ostudzony sernik. Ozdobić płatkami kokosa, które można otrzymać, krojąc orzech obieraczką. Sernik można podawać od razu lub po kilku godzinach schłodzenia w lodówce.