SERNIK PRZEKŁADANY Z POLEWĄ I KOKOSEM

Krzysztof
Przepisy
07.09.2014 19:53
SERNIK PRZEKŁADANY Z POLEWĄ I KOKOSEM

Przepis

Ciasto - składniki:

4 szklanki mąki pszennej

10 dag smalcu

10 dag margaryny

4 jaja

1 szklanka cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kwaśna śmietana,(tyle ile zabierze ciasto)

szczypta soli

Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajami, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na 1/2 godz. Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor w tem 180C przez 15-20 minut.

Masa serowa - składniki:

1 kg zmielonego sera

2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

1/2 szk mleka

3 jaja

1 szk cukru kryształu

15 dag masła

1 cukier waniliowy

Do sera dodać masło, jaja, cukier, cukier waniliowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepaną w mleku mąkę lub budyń, wymieszać i zagotować. Masą przekładać placki, a wierzch ozdobić polewą i kokosem.