Przepis
Składniki:
ok. 60 herbatników mlecznych
500 g masy kajmakowej
1 chałwa kakaowa (100 g )
masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
130 g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru
800 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
śmietan fix
200 ml śmietanki 30%
tabliczka gorzkiej czekolady
1. Całą blachę wykładamy folią aluminiową, na spodzie układamy 1 warstwę herbatników. Masę kajmakową lekko podgrzewamy, dodajemy chałwę i miksujemy do momentu zlikwidowania grudek, a następnie wylewamy na herbatniki. Przykrywamy 2 warstwą ciastek.
2. 500 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałej części mleka rozrabiamy budyń z wanilią. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę i gotujemy, aż zgęstnieje. Zostawiamy do całkowitego przestudzenia. Gdy budyń jest już zimny, miksujemy go na gładki krem razem z masłem.
Masę wylewamy na herbatniki i przykrywamy 3, ostatnią warstwą ciastek.
3. Zimną śmietankę ubijamy z dodatkiem śmietan - fixu i wykładamy na wierzch. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy startą, najlepiej gorzką czekoladą.