Przepis
Składniki
48 prostokątnych herbatników
400 g masy krówkowej
400 g śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady
600 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
80 g cukru
ziarenka z laski wanilii
2 łyżki masła
Wykonanie
Ciasto najlepiej przygotować w blaszce. Układamy warstwę z 16 herbatników. Masę krówkową podgrzewamy i rozprowadzamy na herbatnikach, przykrywamy drugą warstwą. Przygotowujemy masę budyniową. Odlewamy 100 ml mleka, resztę zagotowujemy z cukrem, masłem i ziarenkami wanilii. Mąkę, jajka i pozostałe mleko dokładnie mieszamy i dolewamy do gorącego mleka. Tak przygotowaną masę budyniową wykładamy na herbatniki i układamy ostatnią warstwę. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy je do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i nakładamy na ciasto. Wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą. Ciasto możemy już podawać. Smacznego :)
Źródło : http://kulinarne.info/proste-ciasto-3-bit-bez-pieczenia.html