Maczanka krakowska

Beata
Obiad
18.08.2017 0:10
Maczanka krakowska

Solanka do mięsa na każdy litr wody - 2 łyżki soli 4 liście laurowe 1,5 kg karkówki bez kości 5 średnich cebul 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz 4 łyżki masła klarowanego ogórek kiszony bułki kajzerki Czas przygotowania jest dość długi, bo pierwsze moczenie w solance, a następnie długi czas duszenia.mięsa Jednak warto poczekać i delektować się mięciutkim mięsem zatopionym w bułce. Następnie posypać papryką, pieprzem dodać ziele angielskie i cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony, wlać wino i dusić wszystko około 6 minut. Wlać 1 l gorącej wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 2,5 h do 3 h. Naszykować solankę wraz z liśćmi laurowymi i zanurzyć w niej mięso. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2017/08/maczanka-krakowska.html