Ciasto biszkoptowe z malinami i bitą śmietaną

Agnieszka
Ciasta
18.08.2017 9:10
Ciasto biszkoptowe z malinami i bitą śmietaną

Składniki: - 6 jajek większych - 1,5 szklanki mąki tortowej - 3/4 szklanki cukru - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 litr śmietany 30% - 3 łyżki cukru pudru - 6 łyżeczek żelatyny - 1 kg malin najlepiej jesiennych, które tak się nie rozpadają - 2 galaretki czerwone Rady: - Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową - Śmietana powinna być zimna, wyjęta z lodówki w ostatniej chwili przed ubijaniem Potem czekam aż wystygnie ale żeby była nadal płynna. - 0,5 litra śmietany chwilę ubijam z połową cukru pudru i dodaję rozpuszczoną żelatynę, chwilę mieszam i daję połowę malin (resztę zostawiam na wierzch ciasta). - Rozpuszczam 2 galaretki według przepisu na opakowaniu lecz z użyciem 3 szklanek wody. Po czym po trochu dodaję cukier do piany z białek i dalej ubijam. Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w mikrofali przez ok. 30 sekund (trzeba patrzeć przez szybkę żeby nie wykipiała). - Następnie do ubitej piany, dodaję po trochu żółtka z proszkiem i dalej ubijam. Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C do zarumienienia biszkoptu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cukiernia-pychotki.blogspot.com/2017/08/ciasto-biszkoptowe-z-malinami-i-bita.html

Cukiernia Pychotki

Agnieszka