Metoda Montignaca, czyli dieta o niskim indeksie glikemicznym

Fit
17.08.2017 16:00
Metoda Montignaca, czyli dieta o niskim indeksie glikemicznym

Na diecie tej możemy przygotować sobie- oparte na tłuszczach nienasyconych i białkach + węglowodany o IG nie wyższym niż 35- oparte na białkach i węglowodanach , których IG nie przekracza 50Dieta ta niestety jest trudna dla wegetarian, ponieważ mięso i ryby mają IG = 0 , natomiast jeśli nie jemy tych produktów, musimy skomponować sycący posiłek o niskim indeksie z pozostałych produktów. W każdym razie mi pomgło, więc polecam ;)Ponieważ jak zostało wcześniej wspomniane, nadrzędnym celem tej diety nie jest odchudzanie, pierwszą zasadą jest to, że nie ograniczamy jakoś specjalnie ilości jedzenia i nie liczymy kalorii, jednak osoby, które mają nadwagę mogą dietę tą stosować dwu-etapowo. Krytycy tej diety uważają, że jest ona skuteczna tylko u osób, które mają problemy z trzustką, ponieważ chudnięcie jest uważane za skutek uboczny diety, a jej nadrzędnym celem jest regulacja pracy trzustki, poziomu cukru we krwi, oraz metabolizmu. Na pewno można spróbować tej diety jeśli np w pracy po zjedzeniu śniadania, czy obiadu siadasz do biurka i masz wrażenie, że zaraz zaśniesz i uderzysz głową o klawiaturę, ciągle czujesz się ociężale i mimo, że śpisz regulaminową liczbę godzin, cały czas chce Ci się spać ;) Dodatkowo powinniśmy spożywać wtedy większe ilości białka (osoby, które mają problemy z nerkami powinny stosowanie tej diety omówić z lekarzem).Kiedy osiągniemy już odpowiednią wagę (obliczyć ją można za pomocą kalkulatora BMI, np : TUTAJ przechodzimy do drugiej - mniej restrykcyjnej fazy, która ma na celu podtrzymanie osiągniętego celu, czyli sprawne funkcjonowanie trzustki i poprawną wagę. 3. Należy jeść, szczególnie ważne jest śniadanie - nie głodzimy się, bo nie o to chodzi w tej diecie ;)4. Błonnik - powinniśmy jeść go ok 40 g dziennie -5. Metoda ta opiera się na- jest to lista produktów uszeregowanych według poziomu glukozy wydzielanej po ich spożyciu (im wyższa wartość IG tym wyższy poziom cukru). Za produkty o bardzo niskim IG uważa się te, których indeks nie przekracza 30, natomiast bardzo wysoki IG mają produkty od 75-100. I pamiętamy, że, że nie liczymy przesadnie kalorii i zwracamy uwagę na jakość (czytaj : indeks glikemiczny produktów), a nie ilość. Natomiast jeśli poziom cukru wzrasta bardzo gwałtownie, trzustka rozregulowuje się wydzielając więcej insuliny niż jest to konieczne do unormowania poziomu glukozy we krwi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://7godzinsnu.blogspot.com/2014/04/metoda-montignaca.html