Biszkopt jaglano – owsiany z czarnymi porzeczkami i kremem waniliowym

Anna
Fit
17.08.2017 15:22
Biszkopt jaglano – owsiany z czarnymi porzeczkami i kremem waniliowym

¾ szklanki ksylitolu (110g) ½ szklanki (50g) mąki owsianej ½ szklanki (70g) mąki jaglanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego krem 3/4 puszki (300g) gęstego mleczka kokosowego schłodzonego przez dobę w lodówce (zawartość ekstraktu z kokosa ok 80%) 1 banan (ok 120g) 2 łyżeczki agaru lub żelatyny 2 łyżki (20g) ksylitolu ½ laski wanilii 1 słoik (400g) dżemu z czarnej porzeczki bez cukru Dodatki ½ szklanki wody wymieszanej z 2 łyżkami soku z cytryny garść świeżych porzeczek Wykonanie Ciasto Żółtka oddziel od białek. Tortów piekę wiele, w różnych wersjach – z glutenem, bez glutenu, bez jaj, z jajami i z różnymi kremami, ale zawsze bez cukru. Ilość porcji to: 20 kawałków Wartość odżywcza i wymienniki 1 kawałka to: WW = 1.65, WBT = 0.49, kcal = 111,35, węglowodany = 16.89g, błonnik = 0.3g, białko = 2.61g, tłuszcz = 4,35g, Możesz ją przygotować w bardzo prosty sposób – szklankę soku porzeczkowego zagotować, dodać 2 łyżeczki agaru i gotować jeszcze przez ok 2 minuty – wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Biszkopt jaglano – owsiany z czarnymi porzeczkami i kremem waniliowym (bez glutenu, bez cukru, bez mleka) W przypadku agaru do 3-4 łyżek gorącej wody wsyp agar i na małym ogniu mieszaj przez ok 2 minuty do rozpuszczenia agaru. Ten przepis jest moim ulubionym, bo biszkopt z niego zawsze się udaje i jest lekki – idealny do przełożenia każdym rodzajem kremu. Przesiej mąki z proszkiem do pieczenia i dodaj do piany z białek – wymieszaj. 3. Gotowe ciasto przechowuj maksymalnie 2-3 dni w lodówce ze względu krem i obecność świeżych owoców (banan i porzeczek). Są firmy, który produkują dżemy bez cukru i z pewnością znajdziesz odpowiedni dla siebie. suma wymienników (WM) = 2.15, w tym procent WBT = 23 Składniki biszkopt 4 jaja (280g) Do bitego mleczka dodaj zmiksowanego banan, ziarenka z laski wanilii, ksylitol oraz agar lub żelatynę. Na dżem wyłóż krem, udekoruj świeżymi porzeczkami i wstaw na kilka godzin do lodówki do schłodzenia masy. 4. Mleczko kokosowe wybierz koniecznie o dużej zawartości ekstraktu z kokosa, minimum 80%. Pierwszy przepis na biszkopt na moim blogu w zdrowszej wersji. Na pewno dla tych co unikają w swojej diecie glutenu, mleka i cukru. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii, wymieszaj. Wyjątkowo, jak dla mnie, przepis jest bez dodatku mojej ulubionej czekolady ;-).