Składniki na sałatkę: 2 średniej wielkości kalafiory (ok. 1,5kg) 700 g marchewki 700 g ogórków gruntowych 500 g cebuli 500 g czerwonej papryki 1 duży pęczek kopru Składniki na zalewę: 1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10% 1 i 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 2 łyżki soli 4 drobno posiekane ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 15 ziaren pieprzu 3 łyżki koncentratu pomidorowego (u mnie Dawtona) 1 łyżka słodkiej papryki *szklanka o pojemności 250ml Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – Wykonanie: Marchewkę i cebulę obrać. Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – to idealny przepis, jeśli chcecie wypróbować coś bardziej oryginalnego niż standardowe, tradycyjne przepisy na zimę ;) Ogórki pokroić w plasterki, paprykę w paski, a cebulę pokroić w cienkie piórka – lub pokroić robotem kuchennym na szatkownicy w paseczki. Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – Składniki: Sałatkę można też pasteryzować w sposób tradycyjny, gotując słoiki w garnku z wodą przez ok. 15 minut. Po kolejnych 5 minutach dodać ogórki i drobno posiekany koper (bez łodyg) i ponownie gotować sałatkę przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Poniższe składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 900 ml.