Najlepiej smakuje dobrze schłodzona!:) kilka-kilkanaście małych, młodych ziemniaków 200-300 g fasolki szparagowej 1 cebula pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej, gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 op. sosu sałatkowego (np ziołowo-koperkowy lub inny ulubiony) sól, pieprz Ziemniaki szorujemy. Taka sałatka w upalne dni sprawdzi się doskonale jako bezmięsne danie główne, z powodzeniem też można podać ją na kolację:) Zimne kroimy na mniejsze kawałki (na pół, lub na ćwiartki). Majonez mieszamy z jogurtem/śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sos sałatkowy (ja dałam połowę op. Sosu ziolowo-koperkowego. Tym razem ziemniaki z fasolką szparagową i koperkiem w majonezowym sosie czosnkowym. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na pół. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.