Tak więc jeśli lubicie duże ilości sosiku do obiadu, to polecam podwoić ilość składników na sos :) Więcej przepisów na dania z kurczakiem znajdziecie tutaj: Kurczak – przepisy Kurczak w sosie porowym – Składniki: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka do doprawienia filetów z piersi kurczaka: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany do smaku olej rzepakowy do smażenia 1 por – ok. 110 g białej i jasnozielonej części pora 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% pół szklanki słodkiej śmietanki 30% – ok. 125 ml do doprawienia sosu: 1 płaska łyżeczka tymianku, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku 2-3 gałązki świeżej natki pietruszki do oprószenia dania Kurczak w sosie porowym – Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błonek i kostek. Na patelnię, na której wcześniej smażył się kurczak wrzucić pora, dodać tymianek i smażyć na średnim płomieniu do czasu aż por się zeszkli (ok. 4-5 minut). Na sosie poukładać podsmażone kawałki kurczaka, przykryć patelnię wieczkiem i dusić całość na małym ogniu przez ok. 5-6 minut (do czasu aż mięso w środku będzie ciepłe). Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 części – łącznie powstaną 4 filety (po 2 z każdej piersi kurczaka). Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć piersi z obu stron (nie za długo, by mięso nie było wysuszone, lecz nadal soczyste). Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok na talerzyk.