Jak już jesteśmy w temacie jagodowym dziś zaproponuję Wam zdrowe śniadanie: kaszę jaglaną w formie budyniu z jagodami <3 Składniki: (na 2 porcje) - 1/2 szklanki kaszy jaglanej, - ok. 2 szklanki wody, - szczypta soli, - klika łyżek mleka, - 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, - 250 g jagód, świeżych, mrożonych lub dżemu (użyłam kilka łyżek domowego dżemu jagodowego przepis tutaj) - ksylitol/cukier trzcinowy lub miód (do smaku, ja pominęłam gdyż dżem już był słodki). Aby rozrzedzić dodajemy jogurt, ewentualnie odrobinę mleka, jagody, w razie konieczności słodzimy do smaku (ja pominęłam, gdyż dałam dość słodki domowy dżem jagodowy). Dodajemy szczyptę soli, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 min (pod przykrywką z otworkiem), na małym ogniu, do miękkości. Pod koniec gotowania można dolać jeszcze trochę wody w razie potrzeby.