Przepis
Nie wiem skąd u mnie miłość do kuchni włoskiej. To miłość zupełnie nowa, odkryta może pare lat temu. Jest jednak wyjątkowo silna. Zawsze, gdy nie mam konkretnego pomysłu na obiad, kończy się na makaronie z jakimś szybkim i pysznym sosem. Wersja na dziś jest z dodatkiem moich ulubionych, suszonych pomidorów :)
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami
porcja dla 2 osób
160g makaronu typu tagliatelle ( u mnie tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim)
200g pieczarek
duża pierś z kurczaka
6 suszonych pomidorów z pestkami dyni z oleju
100ml śmietany 12%
czarny pieprz
sól himalajska
oliwa z oliwek
parmezan
Pierś kurczaka i pieczarki umyj i osusz. Kurczaka pokrój w drobną kostkę, a pieczarki w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pieczarki i podsmażaj ok. 7 minut na wolnym ogniu. Gdy pieczarki lekko się zrumienią, dodaj kurczaka i podsmażaj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. W tym czasie pokrój pomidory w cienkie plasterki i ugotuj makaron w dużej ilości lekko osolonej wody, tak aby był al dente. Gdy mięso będzie już gotowe, wyłącz ogień. Na patelnię wlej śmietankę, cały czas mieszając. Następnie dodaj makaron ( nie przelewaj go zimną wodą) i suszone pomidory. Całość wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły. Przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec posyp danie świeżo startym parmezanem.
Smacznego :)