Przepis
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej typ 550
1 kostka masła
2 jajka
5 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo do ciemnej masy:
4 łyżeczki kakao
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Z podstawowych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na połowę. Do jednej z połów dodajemy kakao, jogurt i ponownie zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy jasne ciasto lodówki i wałkujemy na prostokąt o długości 40 cm x 20 cm. Najlepiej zrobić to przez folię spożywcza, bo ciasto jest klejące. To samo robimy z ciemnym ciastem, które potem nakładamy na jasne. Całość zwijamy ciasno w roladę (dłuższym bokiem), którą, owiniętą w folię, wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut. Następnie kroimy roladę na 40-50 kawałków, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w w piekarniku nagrzanym na 180°C porze 10-15 minut. Ciasteczka lekko się zrumienią.