Składniki: 500 g żółtej fasolki szparagowej 5 średnich papryk (ja użyłam białych) 2 cukinie 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 700 ml passaty pomidorowej 500 ml wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 słoików po 500 ml) Fasolkę myjemy, obcinamy z niej brzydkie końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy al dente, odcedzamy. Leczo z habanero Leczo z mięsem mielonym Leczo z chorizo Wegetariańskie leczo z oliwkami Leczo z kiełbasą, papryką i fasolką szparagową Takie gotowe leczo można z powodzeniem połączyć z kiełbą albo np. z drobiem. I tak powstał pomysł ugotowania leczo z fasolką szparagową, którym będzie się można cieszyć zimą. Podobne przepisy: Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką Pieczone leczo Pomyślałam, że można skubaną (cukinię) zawekować w słoiki i zostawić na pozasezonowe mniej smaczne czasy.