Składniki: - Ciasto: - 35g świeżych drożdży - 2 jajka - 0,5 szklanki ciepłego mleka - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki oleju - 2 szklanki mąki pszennej - 250g borówek - Kruszonka: - łyżka masła - łyżka cukru - 3-4 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: - Masło roztapiamy i studzimy. - Upieczone babeczki od razu wyciągamy z piekarnika, ale z foremek dopiero po upływie co najmniej 15 minut. Do mleka z drożdżami dodajemy cukier, jajka i olej, mieszamy mikserem na niskich obrotach. - Po godzinie wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką i równomiernie nakładamy do formy na muffiny, wysmarowanej wcześniej odrobiną masła. - Po ostatnim wyrastaniu, na każdą babeczkę nakładamy po kilka borówek i obficie posypujemy kruszonką. - Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 1 godzinę.