Polecam spróbować 🙂 Składniki: (tortownica 24 cm) około 0,6 kg sera z wiaderka (nie wodnistego) 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 jajka 125 g masła lub margaryny 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka cukru 1 opakowanie wiśni czerwonych kandyzowanych od Targroch Na spód: 3 opakowania mlecznych markizów BLACKY od Cukry Nyskie około 200 g masła lub margaryny Przygotowanie: Dziś zapraszam Was na przepis na pyszny sernik z kandyzowanymi wiśniami na markizowanym spodzie. Sernik wstawiamy na noc do lodówki, aby był bardziej zwarty, choć można go jeść również od razu (jej wówczas bardzo delikatny i puszysty). Na koniec dodajemy ubite białka i około 20 połówek kandyzowanych wiśni, króciutko miksujemy. Żółtka miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym, 125 g miękkiego masła (lub margaryny). Około 15 sztuk kandyzowanych wiśni kroimy na pół, resztę wykorzystamy do dekoracji sernika. Tak przygotowaną masą z ciastek wykładamy dno (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną) tortownicy, dociskając naszą ciasteczkową masę ręką. Markizy wrzucamy do misy blendera z nożami i dokładnie rozdrabniamy na “piasek. Następnie miksując na mniejszych obrotach dodajemy łyżka po łyżce nasz ser, gdzieś pomiędzy dodając mąkę ziemniaczaną. Zostawiamy jeszcze na parę minut w uchylonym piekarniku, po czym wyciągamy do całkowitego wystudzenia. Na wierzch wykładamy (lekko wciskając) pozostałe połówki kandyzowanych wiśni.