Pasta paprykowa do słoików

Kamil
Przetwory
11.08.2017 11:15
Pasta paprykowa do słoików

Składniki - 1 kg czerwonej papryki - 4 papryczki chilli - 1 średnia czerwona cebula - 5 ząbków czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka soli - 1 łyżka cukru - 1 łyżka pieprzu - garść liści bazylii - Na koniec wrzucamy garść liści bazylii i miksujemy blenderem na gładką masę. - Gotową pastę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez około 30 minut. - W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, czosnek, lekko podsmażamy i dodajemy paprykę i papryczki chilli. - Następnie zdejmujemy skórkę z papryki i papryczek chilli, kroimy na kawałki i oczyszczamy z nasion. Sposób przygotowania - Dokładnie myjemy czerwone papryki i papryczki chilli, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Jeśli chcesz, żeby pasta była ostrzejsza zostaw nasiona z papryczek chilli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://alepysznie.pl/2017/08/pikantna-pasta-paprykowa-sloikow/