Składniki: - około 430 g wieprzowego mięsa mielonego - 1/4 kapusty pekińskiej - 1 woreczek białego ryżu (100 g) - szczypta czosnku granulowanego Galeo - 1 łyżeczka soli (u mnie himalajska) - 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu Galeo - 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Galeo - 1 małe jajko - 3 łyżki bułki tartej - 1 mała czerwona cebula - olej do smażenia Na sos: - 5 szklanek bulionu - 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego* - szczypta cukru - 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Galeo - sól i pieprz do smaku - 2 łyżki masła - 2 i 1/2 łyżki mąki *możecie dodać więcej, jeśli wolicie mocniej pomidorowy smak, my wolimy łagodniejsze sosy Przygotowanie: Odlewamy odrobinę sos (około 1/3 szklanki, studzimy), mieszamy dokładnie z 1/2 łyżki mąki*, wlewamy do sosu, mieszamy. Przygotowujemy sos: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki i chwilę przesmażamy wszystko na zasmażkę. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy kotlety jeszcze przez parę minut pod przykryciem w gorącym sosie. Kotlety podajemy z odrobiną sosu lub jego większą ilością (u nas je się i tak i tak, wg upodobań). Dodajemy bulion i koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i gotujemy na mniejszym ogniu pod przykryciem. Obsmażamy je z obu stron (tylko po to, aby nie rozpadły się podczas gotowania w sosie). Po chwili dodajemy szczyptę cukru, słodką czerwoną paprykę oraz sól i pieprz (wg potrzeb, próbujemy), mieszamy i dalej gotujemy. U mnie w domu bardzo lubi się dania mięsne z ryżem. Całość gotujemy około 30-35 minut na minimalnym ogniu pod przykryciem.