Nic tylko jeść i cieszyć się chwilą odpoczynku 😉 Składniki: (na około 10-12 ciasteczek w zależności od wielkości) 60 g masła (zimnego) 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka ciemnego kakao 25 g mąki ziemniaczanej 65 g cukru pudru 1 żółtko jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Cykoria 1 łyżeczka śmietany Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 17-20 minut (dół ciasteczek powinien się zarumienić, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). W miseczce mieszamy sok z limonki z cukrem pudrem tworząc a la lukier* (rzadszy, ma odrobinę wsiąknąć w ciasteczka i pozwolić się utrzymać posypce). Dodatkowo: sok z 1/2 limonki + cukier puder dekoracyjny Maczek o smaku owocowym Cykoria Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dzisiejszy dzień spędziliśmy poza domem na wspaniałej wycieczce, ale… nie mogło zabraknąć też słodkości do kawy lub herbaty. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). Pyszne, proste w przygotowaniu, porcja idealna na raz.