Tuszonka czyli mięso w słoiku

Julianna
Przetwory
10.08.2017 8:58
Tuszonka czyli mięso w słoiku

Można pasteryzować słoiki w garnku na mokro, zalewając je do ok 3/4 wodą i pasteryzując w temp. 100stC trzykrotnie: pierwszy raz 60 minut, kolejnego dnia 45 minut, na trzeci dzień 30 minut. Po wystudzeniu taką tuszonkę przechowuję w lodówce nawet kilka miesięcy, choć zazwyczaj bardzo szybko znika:)2 kg mięsa (dałam karkówkę wołową)2 płaskie łyżeczki soliopcjonalnie: 1 łyżka żelatynyna każdy słoik:1 liść laurowy4 ziarenka pieprzu3 ziarenka ziela angielskiego2 ziarenka jałowcaMięso kroję w kostkę 2cm, mieszam z solą i żelatyna (opcjonalnie). Niemal codziennie pobudka o 7-ej, szaleństwo na trampolinach, spływ kajakowy i niestety komary, które skutecznie uprzykrzały leśne wędrówki, śpiewanie piosenek na balkonie (Despacito w duecie chyba całe osiedle słyszało;) dzielenie się ostatnim naleśnikiem i przez dwa tygodnie prawie pół kilometra uplecionych warkoczy. Ponieważ tuszonkę robiłam z wołowiny, która potrzebuje dłuższego czasu gotowania, pasteryzacja w piekarniku trwała 6 godzin w temp. 100stC (tuszonkę wieprzową pasteryzowałam 4h).Wyszło niesamowicie kruche i miękkie mięso, soczyste, dobrze doprawione. Do jej przygotowania lepiej wybierać mięso nieco tłustsze, jak na przykład karkówka, podczas duszenia tłuszcz się wytopi i zbierze u góry słoika, a samo mięso zanurzone będzie w smakowitej galaretce. Gdy w słoikach zaczyna być widać unoszące się do góry bąbelki, temperaturę zmniejszam do 100stC i dalej pasteryzuję słoiki w tej temperaturze przez ok 5 godzin. Na dno głębokiej blachy kładę lnianą ściereczką, słoiki ustawiam na blasze, zalewam bardzo ciepłą wodą (wodę wlewam ostrożnie, żeby słoiki nie pękły, na ok 3cm). Czasami miałam wrażenie, że dziewczyny mają w środku bateryjki, a ich energia nigdy się nie kończy, chociaż zdarzały się nagłe przypływy zmęczenia, gdy trzeba było wieczorem iść umyć zęby. Kiedyś taki słoik był u nas obowiązkowym wyposażeniem każdego wakacyjnego wyjazdu - tuszonka (тушёнка) czyli mięso w sosie własnym duszone w słoiku. Mięso w słoikach można pasteryzować także w szybkowarze przez 60-80 minut. W takich warunkach nie zawsze jest możliwość ugotowania obiadu, a rozpalenie grilla przy ponad trzydziestopięciostopniowym upale wydaje się pomysłem nie do końca trafionym.. Ja oczywiście w miarę możliwości staram się sama przygotowywać smakołyki do koszyka, a jednym z nich jest tuszonka. Przetestował kilka przepisów i opracował swój sposób na zrobienie mięsa w słoiku. Po zakończeniu czasu pasteryzowania słoiki pozostawiam w piekarniku do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawiam do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obiadgotowy.pl/2017/08/tuszonka-czyli-mieso-w-soiku.html