Szybkie jagodzianki

Anna
Ciasta
10.08.2017 9:13
Szybkie jagodzianki

(ok. 12 jagodzianek) - 1/2 kg mąki, - 2 czubate łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków, - 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego, - 1 jajko, - 1/4 kostki masła, - 1 żółtko (do posmarowania wierzchu), - szczypta soli. Rozczyn: - 30 g świeżych drożdży, - 1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego), - 1 łyżeczka cukru, - 1 łyżeczka mąki. Z ciasta tworzymy placuszki na grubość ok. 0,5-1 cm. Nadzienie: - ok. 1 szklanka jagód, - 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Odstawiamy na ok. 30min - do 1 godziny do podrośnięcia. Dzielimy ciasto na ok. 12 części, tworzymy kulki wielkości piłeczki pingpongowej. dodajemy po 1 łyżce jagód obtoczonych wcześniej w mące ziemniaczanej. Lukier: - ok. 3 łyżki cukru pudru, - 1/2 cytryny (wyciśniętego soku). Odstawiamy na ok. 15 min do podrośnięcia. Następnie układamy jagodzianki na papierze do pieczenia w odstępach od siebie nie stykających się.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2017/08/szybkie-jagodzianki.html