Składniki
16-20 herbatników
2 razy po 500 gramów gęstego jogurtu bananowego
4 banany
4 galaretki cytrynowe
2 galaretki truskawkowe
2 galaretki agrestowe
400 ml gorącej wody (2 razy po 200 ml)
600 gram zielonych winogronów
Rozmiar blaszki do pieczenia:
24cmx28cm
Przepis
Na wcześniej wyłożoną papierem blachę do pieczenia wykładamy od 16 do 20 herbatników.
W 200 mililitrach gorącej wody rozpuszczamy dwie galaretki cytrynowe, następnie odstawiamy je do ostudzenia.
Gdy galaretka osiągnie już temperaturę pokojową dodajemy ją do 500 gramów jogurtu bananowego.
Całość dokładnie mieszamy i dodajemy dwa pokrojone banany. Tak przygotowaną masę wylewamy na herbatniki i odstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
W kolejnym kroku rozpuszczamy 2 opakowania galaretki truskawkowej w 800 mililitrach gorącej wody. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Gdy już nasza masa jogurtowa zastygnie wylewamy na nią ostudzoną galaretkę truskawkową. Nasze ciasto ponownie wstawiamy do lodówki, tak aby warstwa z galaretki truskawkowej stężała.
W momencie gdy warstwa z galaretki truskawkowej całkowicie stężeje, wylewamy na nią warstwę bananowo-jogurtową. Warstwa ta powstaje z połączenia 500 gramów jogurtu bananowego z rozpuszczoną i ostudzoną galaretką cytrynową (2 opakowania galaretki połączone z 200 mililitrami gorącej wody) oraz dwoma pokrojonymi bananami.
Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Życzmy smacznego!
Inspiracją dla przepisu był blog:
http://zcukrempudrem.blogspot.com/
oraz przepis: http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/02/ciasto-bananowa-randka-bez-pieczenia.html