Przepis
SKŁADNIKI:
1-2 opakowania długich biszkoptów
1 kg bananów(obranych i pokrojonych w plastry)
2 kubki śmietany 30%
2 śmietan-fix
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
1 mleko w puszce słodzone
sok z cytryny
1 szklanka ciepłego mleka do namaczania biszkoptów
PRZYGOTOWANIE:
Bardzo zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia,ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno,na koniec śmietanfiksy i jeszcze chwilę ubijamy.
Przechowujemy w lodówce do momentu aż będziemy układali warstwy ciasta.
Mleko w puszce słodzone gotujemy około 2 godz(do uzyskania karmelu)następnie studzimy zamknięte puszki w zimnej wodzie(można je przygotować dużo wcześniej ).
Plastry bananów skrapiamy sokiem z cytryny,lekko mieszamy (owoce nie ściemnieją).
Mleko przelewamy do talerza,lekko maczamy w nim biszkopty.
W tortownicy( wyłożonej folią spożywczą),szklanej misce lub formie do pieczenia układamy pierwszą warstwę biszkoptów,na to kładziemy warstwę bananów,polewamy częścią karmelu i częścią bitej śmietany.
Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników(wychodzą trzy warstwy w tortownicy a na blaszce dwie).Wierzch ciasta ozdabiamy pozostałym karmelem.
Ciasto a przechowujemy w lodówce minimum 12 godzin.Najlepiej jest je przygotowywać wieczorem i zostawić na noc,biszkopty muszą mieć czas aby zmięknąć (jest to ważne aby ciasto nie rozpadło się podczas krojenia).
Ostrożnie kroimy nożem ogrzanym w cieplej wodzie i przekładamy na talerzyki(pomagając sobie łyżką)
Smacznego :)