Przepis pochodzi z bloga Thekitchn.com Składniki: 8 pałek z kurczaka (podudzia) Marynata 1 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku Marynata 2 2 łyżeczki drobno mielonej kawy 2 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Łatwe Liczba porcji: 3-4 Kurczak z piekarnika, który smakuje jak grillowany Sos barbecue w Polsce nie jest szczególnie popularny. Sos 1 szklanka sosu barbecue (według tego przepisu) 1 łyżka dowolnej konfitury 2 starte ząbki czosnku Przygotowanie: Skoro o przyprawach mowa, w przepisie podajemy dwa zestawy marynat do wyboru, ale gorąco zachęcamy Cię do przetestowania zaprawy z kawą, która nadaje niecodzienny, ziemisty posmak. Odlej pół szklanki, wlej do rondelka, dodaj łyżkę konfitury i dwa starte ząbki czosnku i podgrzewaj na wolnym ogniu przez czas pieczenia się kurczaka. Wyciągnij je wtedy z pieca, przewróć pałki stroną, na której nie ma sosu i posmaruj marynatą. Pyszne danie jak z grila, które trzeba tylko odpowiednio przyprawić a potem zapiec w sosie barbecue. Spróbuj – kurczak, choć pieczony w piekarniku, dzięki tej marynacie smakuje jak z grilla. Krok 4 Kiedy pałki są już upieczone, wyjmij je z piekarnika i zwiększ temperaturę do 220 stopni. Dopiero na sam koniec, gdy jest gotowe, dokładnie obtaczamy je w sosie i dopiekamy pod mocnym ogniem. Wyjmij pałki z piekarnika i odstaw na chwilę do przestygnięcia. Prosty trick i zwykły pieczony kurczak zmienia się w w grilowanego kurczaka. W czasie, gdy mięso się piecze zrób sos barbecue. Wstaw mięso do piekarnika i zapiekaj okolo 10 minut aż sos zacznie się delikatnie przypalać. Na powierzchni mięsa powstaje wtedy aromatyczna i smakowita skorupka, która zastępuje wszelkie marynaty, wymagające czasu i zachodu.