Ciasto bananowe - BEZ PIECZENIA

Ewelina
Ciasta
05.01.2015 16:46
Ciasto bananowe - BEZ PIECZENIA

Przepis

SKŁADNIKI:

2 budynie bananowe z cukrem,

3 szklanki mleka,

200 g masła,

1 banan,

1 galaretka cytrynowa,

kilka kropli soku z cytryny,

ok. 12 herbatników

ok. 16 biszkoptów okrągłych.

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy w rondelku o grubym dnie 2 szklanki mleka. W trzeciej szklance mleka rozpuszczamy budynie. Gdy mleko się gotuje, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy budyń do ostudzenia. Ucieramy miękkie masło i dodajemy zimny lub letni budyń. Miksujemy. Blaszkę (u mnie kwadratowa tortownica ze zdejmowanymi bokami) wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki, u mnie weszły 3 herbatniki x 4 herbatniki. Wylewamy połowę masy budyniowej. Układamy na niej biszkopty (4 x 4). Wylewamy drugą połowę masy. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 200 ml gorącej wody. Po rozpuszczeniu dolewamy 200 ml zimnej wody - szybciej nam stężeje. Wkładamy galaretkę do lodówki. Przed wylaniem tężejącej galaretki układamy na masie bananowej plasterki banana, wcześniej skroplonego sokiem z cytryny. Schładzamy, najlepiej całą noc.