- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% Składniki na nadzienie: - 200 g zmielonego twarogu półtłustego w temp. pokojowej - 1 żółtko - 2 łyżki cukru trzcinowego - 1/2 opakowania cukru wanilinowego - 300 g borówek lub malin, jagód Wszystkie składniki dokładnie zmiksować poza owocami. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - 60 g masła - nieciałe 3/4 szklanki cukru trzcinowego - 1/2 opakowania cukru wanilinowego (8g) - 2 jajka (wielkość L) Stopniowo dodawać wymieszane suche składniki – mąkę pszenną, migdałową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną na przemian z kwaśną śmietaną i delikatnie mieszać silikonową szpatułką tylko do połączenia się składników. Przepyszne lekkie, ucierane ciasto z owocami i serową warstwą na pewno przypadnie Wam go gustu. Bardzo szybkie do przygotowania idealnie sprawdzi się do weekendowej kawy : ) Borówki możecie zastąpić innymi owocami np. malinami lub jagodami.