Tradycyjne pączki

Ciasta
26.02.2019 9:55
Tradycyjne pączki

Przepis na te tradycyjne pączki pochodzi z bardzo starej księgi mojej mamy – Kuchnia Polska, z trochę zmniejszonymi proporcjami; ) - 500 g mąki pszennej - 50 g drożdży - 75 g cukru - 250 ml mleka - 1 jajko - 3 żółtka - 50 g masła - 1 opakowanie cukru wanilinowego (u mnie cukier z prawdziwą wanilią) - 25 ml spirytusu - sok i skórka otwarta z 1/2 cytryny - 1/4 łyżeczki soli - smalec lub olej rzepakowy do smażenia - cukier puder do posypania - powidła lub konfitura do nadziewania Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, 1/4 szklanki mleka i 100 g mąki. (Można także nakładać nadzienie przed smażeniem, na krążek nakładamy powidła lub konfiturę i zlepiamy w małą kulę, ale wtedy jest ryzyko, że nadzienie wypłynie podczas smażenia, więc osobiście tego nie robię ; ) U nas pączki już prawie się kończą, więc mam nadzieję, że o szczęście na cały rok nie musimy się już martwić ; ) Jajko wraz z żółtkami ucieramy z cukrem i dodajemy przesianą resztę mąki. Zgodnie z pewnym przesądem, w Tłusty Czwartek należy zjeść co najmniej jednego pączka, aby w życiu nam się powodziło ; ) Wlewamy gotowy zaczyn, cukier wanilinowy, sok i skórkę z cytryny, a następnie pozostałe mleko, spirytus i sól.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/paczki/