Jogurtowiec

Ciasta

28.07.2017 23:30

Jogurtowiec

Masa jogurtowa: 1 kg jogurtu greckiego (10%) 40 g mąki 230 g cukru trzcinowego szczypta soli morskiej 4 jajka (wielkość L) 140 g kwaśnej śmietany 2 brzoskwinie lub 1 mango Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm): 70 g masła 130 g mąki pszennej 60 g cukru trzcinowego większa szczypta soli morskiej Masło roztopić. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 C (góra-dół) i piec kolejne 50 minut lub do czasu, gdy boki będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący (u mnie zajęło to 70 minut). Masa śmietankowa: 400 g kwaśnej śmietany 40 g cukru pudru Cukier puder przesiać do śmietany i wymieszać na gładką masę. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 C (góra-dół) i piec przez ok. 10 minut, do lekkiego przyrumienienia. Wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 150 C góra-dół) na 5 minut. Wstawić do rozgrzanego do 220 C (góra-dół) piekarnika i piec przez 10 minut. Kojarzy mi się z takim oszukanym sernikiem, bo pomimo podobieństw nie zawiera dodatku sera ; ) Bardzo kremowy, śmietankowy, wprost rozpływa się w ustach. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzić mocno przyciskając do dna (im mocniej będziemy ugniatać, tym ciasto będzie bardziej chrupiące po upieczeniu). Wyjąć z piekarnika i odstawić na jakiś czas do stężenia.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.marta-gotuje.pl/jogurtowiec/