Drożdżowe zawijańce z kurczakiem brokułem i serem feta

Obiad
28.07.2017 23:35
Drożdżowe zawijańce z kurczakiem brokułem i serem feta

Składniki (12 bułeczek): - 50 g świeżych drożdży - 200 ml letniej wody - 3 łyżki oleju - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczki soli - 1 jajko (wielkość L) - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka oregano - 1 brokuł - 1 duża pierś z kurczaka + przyprawa kebab/gyros - 1 cebula (zwykła lub czerwona) - 200 g sera feta - 200 g sera mozzarella Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, olejem i solą. Posypać serem mozzarella (150g) na to przełożyć podsmażonego kurczaka z cebulą, brokuły oraz pokrojony w kostkę ser feta. Składniki na sos: - 1 zielony ogórek - 3 ząbki czosnku (sos jest dość ostry ; ) - 1 jogurt naturalny - sól, pieprz Z dodatkiem ciasta drożdżowego otrzymujemy pyszne bułeczki, które świetnie sprawdzą się również w piknikowej odsłonie (o ile pogoda wkrótce na to pozwoli ; ) Miskę z ciastem przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 50 C (termoobieg) na 20 minut, aby wyrosło. Otrzymane zawijańce przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Jeśli dodatkowo występuje ona w towarzystwie kurczaka i brokułów na prawdę nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba, a takie zestawienie mogę jeść bez końca. Mięso doprawić przyprawą kebab/gyros i smażyć wraz z cebulą na łyżce rozgrzanego oleju. Po tym czasie całość posypać pozostałym serem mozzarella, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 C (termoobieg) i piec przez ok. 25 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.marta-gotuje.pl/drozdzowe-zawijance-z-kurczakiem-brokulem-i-feta/