Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 25 cm lub 26 cm): 5 żółtek (z jajek wielkości L) 2 łyżki cukru 250 g masła lub ewentualnie margaryny 3 szklanki mąki pszennej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na budyniową piankę: 5 białek ( z jajek wielkości L) 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe do ciast i kremów Winiary (2 x 35 g) 1/4 szklanki oleju rzepakowego Przełożyć na ciasto wyłożone bezowo-budyniową masą, a następnie na górę równomiernie zetrzeć na dużych oczkach tarki pozostałą część ciasta schłodzonego w zamrażarce. Brzoskwinie z puszki dokładnie odsączyć z zalewy na sitku i/lub papierowym ręczniku, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Bardzo chętnie eksperymentuję z nowymi ciastami, ale myśląc już powoli o zbliżających się Świętach, nie mogę się doczekać naszych tradycyjnych wypieków, które obowiązkowo pojawiają się na każdej rodzinnie imprezie i zawsze pierwsze znikają ze stołu ; ) Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką to wariacja na temat idealnego kruszona mojej Mamy, a dodatek śmietankowego budyniu do bezowej masy powoduje, że zamienia się ona w pyszną delikatną piankę. Pozostałe składniki: 1 puszka brzoskwiń w syropie (po odsączeniu ok. 470 g) cukier puder do dekoracji Żółtka dokładnie utrzeć z dwoma łyżkami cukru na jasną, puszystą masę. Większą część schłodzonego ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na dużych oczkach tarki do przygotowanej blachy. Najbardziej lubimy je w wersji z brzoskwiniami lub świeżym agrestem, ale świetnie sprawdzają się również inne owoce, także te mrożone. Obie części owinąć w folię spożywczą i przełożyć do zamrażarki na około 10 – 15 minut. Następnie stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 3:2. Ciasto ponownie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C (termoobieg) i piec przez około 40 – 50 minut.