Składniki: - 1 duża chałka (nie musi być świeża) - 35 g masła - 1 łyżka cukru - 1 łyżka cynamonu Galeo - 1 szklanka mleka - 2 jajka (wielkość L) - 1 łyżka syropu klonowego - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Chałkę pokroić na mniejsze kromki, każdą z nich posmarować masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Jeśli jednak uda się jej dotrwać kolejnych dni (przyznam się, że często w tym celu piekę od razu z podwójnej porcji ; ) ) nie ma nic lepszego niż przygotowanie chlebowego puddingu, czyli zapiekanych tostów cynamonowych : ) Są obłędne i trudno im się oprzeć, a cały dom na długo wypełnia cudowny zapach cynamonu. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C (termoobieg) przez ok. 10 minut, do czasu uzyskania chrupiącej cukrowo-cynamonowej skorupki. Mleko wymieszać z jajkami, syropem klonowym i ekstraktem z wanilii i w tej mieszance dokładnie zamaczać przygotowane tosty.