Przepis
Chili dogi (z moimi zmianami):
2 podłużne bułki,
50 g startego sera (u mnie havarti),
2 parówki dobrej jakości,
posiekany szczypiorek.
Chili:
oliwa z oliwek,
1 posiekana mała cebula,
2 posiekane ząbki czosnku,
½ łyżeczki kuminu,
1 łyżeczka chili,
300 g mielonego mięsa wołowego,
1 łyżeczka sosu Worchestershire,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
400 g pomidorów z puszki,
odrobina cukru pudru,
½ łyżeczki oregano,
sól,
pieprz.
Karmelizowana cebulka:
2 posiekane czerwone cebule,
1 łyżka brązowego cukru,
sól,
1 łyżka octu balsamicznego.
Najpierw chilli: na rozgrzanej oliwie usmażyć cebulkę, dodać czosnek, a gdy będą miękkie dodać roztarty kumin. Po 2 minutkach przyprawić całość chili w proszku i wymieszać. Dodać rozdrobnione widelcem mięso i dusić, aż przestanie być surowe. Gdy mięso zacznie się ładnie przysmażać dodać koncentrat pomidorowy, sos Worchestershire, oregano, cukier puder, pomidory z puszki, sól i pieprz – dusić 20 minut. Przed podaniem ew. doprawić.
Karmelizowana cebulka: na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekane czerwone cebule, doprawić porządna szczyptą soli i delikatnie smażyć na małym ogniu przez 10-15 minut, aż stanie się miękka i nabierze złotego koloru. Gdy cebula będzie już złota i bardzo miękka dodać cukier i ocet balsamiczny. Podnieść temperaturę i skarmelizować cukier. Gotować przez 5 miunt, do momentu odparowania płynu. Cebula powinna być słodka, połyskująca i klejąca. Ew. doprawić.
Gdy wszystko już będzie gotowe, ugotować parówki i podgrzać bułeczki. Teraz wystarczy już tylko każdą bułkę naciąć wzdłuż, ułożyć w nich cebulkę, ser, parówki, po 2 łyżki chili, a na koniec chili dogi posypać szczypiorkiem.