Sernik z jagodami

Krzysztof
Przepisy
23.03.2014 20:22
Sernik z jagodami

Przepis

składniki:

spód:

100g pokruszonych, pełnoziarnistych ciastek

1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

3 łyżki brązowego cukru

szczypta soli

7 łyżek stopionego masła

kilka kropli aromatu waniliowego

masa:

40g żelatyny

1/3 szklanki wody

400g śmietankowego twarożku naturalnego

250ml śmietanki 30%

1 szklanka cukru

1 łyżka soku z cytryny

3 szklanki jagód umytych i osączonych

dodatkowo:

250ml śmietanki 30%

3 łyżeczki cukru waniliowego

1 szklanka jagód

Spód:

1. Wymieszać razem pokruszone ciastka, płatki owsiane, cukier sól, roztopione masło i parę kropli aromatu waniliowego. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm (lub jak ja 20cm, ale z wysokim brzegiem 9cm). Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg i piec przez około 12-15minut. Odstawić do ostygnięcia.

Masa:

2. Żelatynę namoczyć w około 1/3 szklanki wody (przez około 10 minut), postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści.

3. Wymieszać razem ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny.

4. Jagody zmiksować i dodać do sera, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę, gdy składniki się połączą, odstawić masę na chwilę w chłodniejsze miejsce, aby zgęstniała (uwaga!! będzie to trwało bardzo krótką chwilę). Przełożyć jagodową masę na podpieczony spód i wstawić na noc do lodówki.

Wierzch:

5. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Udekorować nią wierzch sernika i posypać jagodami.