Plastry cukinii w oliwie

Ewelina
Przetwory
14.09.2015 22:37
Plastry cukinii w oliwie

Składniki

5 małych cukinii o długości ok 25-30 cm, (wyszły mi dwa słoiczki po 180 ml )

Zalewa:

3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

2 płaskie łyżeczki pikantnej pasty paprykowej lub sosu chili

1/4 łyżeczki soli

sok z 1/4 cytryny

5 ząbków czosnku, czosnek Polski intensywny i mocny, a nie Chińska podróbka

Przepis

1. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry ok. 2 mm. Na suchej patelni bez tłuszczu opiekamy plastry, pozbawiając je wilgoci.

2. Składniki na zalewę łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Suche plastry cukinii układamy na przemian z zalewą wypełniając słoiczek. Zalewa na zimno bez podgrzewania oliwy.

3. Gotowe słoiczki przekładamy do lodówki lub spiżarni, oliwa i czosnek są świetnymi konserwantami, więc mogą długo posiedzieć. Plastry cukinii zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka, idealny dodatek do mięs i pasztetów.