Składniki
5 małych cukinii o długości ok 25-30 cm, (wyszły mi dwa słoiczki po 180 ml )
Zalewa:
3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 płaskie łyżeczki pikantnej pasty paprykowej lub sosu chili
1/4 łyżeczki soli
sok z 1/4 cytryny
5 ząbków czosnku, czosnek Polski intensywny i mocny, a nie Chińska podróbka
Przepis
1. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry ok. 2 mm. Na suchej patelni bez tłuszczu opiekamy plastry, pozbawiając je wilgoci.
2. Składniki na zalewę łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Suche plastry cukinii układamy na przemian z zalewą wypełniając słoiczek. Zalewa na zimno bez podgrzewania oliwy.
3. Gotowe słoiczki przekładamy do lodówki lub spiżarni, oliwa i czosnek są świetnymi konserwantami, więc mogą długo posiedzieć. Plastry cukinii zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka, idealny dodatek do mięs i pasztetów.