Pomidorówka ze świeżych pomidorów

Ewelina
Zupy
07.09.2015 13:23
Pomidorówka ze świeżych pomidorów

Składniki

- 5 średnich pomidorów

- 2 litry wody

- 1 ćwiartka z kurczaka

- 1/2 cebuli

- pęczek zieleniny: natka pietruszki, kilka listków lubczyka i selera

- 1/2 szklanki mleka

- 1/2 szklanki śmietany 18 %

- sól i pieprz

Przepis

Ćwiartkę z kurczaka, zieleninę oraz cebulę wrzucamy do wody i gotujemy, aż uzyskamy aromatyczny bulion. Na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojone w kawałki pomidory, aż się rozpadną a następnie przecieramy je przez sito, bądź blendujemy. Przecier pomidorowy łączymy z przygotowanym bulionem, wcześniej wyciągamy zieleninę oraz cebulę. Śmietanę mieszamy z mlekiem, hartujemy gorącym bulionem i dodajemy do zupy. Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.