Ciasto z domowym serkiem

Pati
Ciasta
14.07.2017 11:22
Ciasto z domowym serkiem

Składniki: Ciasto: - 4 jajka - 4 łyżki mąki pszennej - 4 łyżki cukru - pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt nam wyrośnie) - opakowanie cukru wanilinowego Masa serowa: - 1 litr mleka 3,2% - 1 litr śmietany 18% - 6 jajek - 250 g cukru pudru - 1 kostka masła (200g) Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Przepis na tę masę serową pochodzi z jednego z zeszytów z przepisami mojej mamy. Upieczony, jeszcze ciepły biszkopt rzucamy na płaską powierzchnie z wysokości 50 cm, dzięki temu środek na pewno nie opadnie. Nie wiem dlaczego dopiero teraz skusiłam się na tę masę, ale jest naprawdę obłędna! W misce ucieramy masło z cukrem pudrem na białą i puszystą masę. W misce łączymy śmietanę z jajkami na jednolitą masę. Gotujemy, aż wytworzy się serek (twarożek), a z mleka wytworzy się serwatka. Jeśli szukacie niezbyt słodkiego i oryginalnego ciasta to jest to przepis idealny dla Was 😉 Ciasto z domowym serkiem Na niej układamy drugi blat ciasta, który również delikatnie pączyjemy galaretką i smarujemy pozostałą częścią masy. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Dolewamy ją do gotującego się mleka i wszystko gotujemy na małym ogniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/ciasto-domowym-serkiem/