Są pyszne same w sobie i nie potrzebują żadnych dodatków 😉 Włoskie bułeczki ziołowe Składniki: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży około 150 ml mleka 1 łyżeczka miodu łyżeczka czosnku granulowanego łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka oleju słonecznikowego pół łyżki cukru sól Dodatkowo: jajko 2 łyżki maku 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego sól Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż się rozpuszczą. Przekładamy ciasto do obsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę, aby co najmniej podwoiło swoją objętość. Po tym czasie pieczemy je w 160°C (z termoobiegiem) przez około 15-20 minut do zrumienienia. Taką mieszanką obsypujemy bułeczki i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na małe kawałki (u mnie 15). Każdą z nich nacinamy na krzyż, smarujemy rozkłóconym jajkiem.