Składniki
Składniki:
Na pastę:
- 4 łyżki posiekanej trawy cytrynowej
- 5 ząbków czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 1-2 ostre, czerwone papryczki
- 1/2 szklanki listków kolendry
- 2 łyżki sosu rybnego
- po łyżce oleju i sosu sojowego
- 1/4 szklanki soku z limonki
- łyżka cukru palmowego lub brązowego
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Na zupę:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 3 łyżki pasty tom yum
- 3 listki limonki kaffir
- 20 dużych krewetek
- puszka mleka kokosowego
- garść pomidorków koktajlowych
- 20 małych pieczarek lub grzybów shiitake
- sos rybny/sojowy, sok z cytryny do smaku
- cząstki cytryny, suszona papryczka i listki kolendry do podania
- opcjonalnie: makaron ryżowy