Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

kardamonovy
Obiad
24.01.2016 12:25
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

Składniki

1 polędwiczka wieprzowa

500 g pieczarek

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

szklanka bulionu warzywnego

2 łyżki majeranku

pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki

3 łyżki śmietany 12%

sól

pieprz

olej rzepakowy

Przepis

Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości ok 1,5 cm, dodajemy do nich odrobinę oleju, plasterki czosnku, majeranek, mieloną paprykę, sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, po 2 minutach dorzucamy pieczarki, smażymy tak długo, aż odparuje a nich woda. Lekko rumienimy i przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oleju i krótko smażymy polędwiczki (razem z plasterkami czosnku). Do mięsa dodajemy pieczarki, bulion i gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, jeżeli jest potrzeba. Podajemy np. z puree ziemniaczanym.